Oman elämän äärellä

Moni meistä on aika ajoin pysähtynyt pohtimaan omaa elämäänsä ja tuntenut sen valuvan hetkittäin ohi aivan kuin kulkisi toisen saappaissa.
Kuopiolainen yksityinen opinto-ohjaaja Leena Ståhlberg kirjoitti aiheesta kirjan.

Nykyaika on opiskelu- ja uravaihtoehtoja pullollaan, mutta omien valintojen teko on niin nuorille kuin jo työelämässä oleville entistä haastavampaa.

- Lukion opinto-ohjaajana törmäsin jatkuvasti sellaisiin nuoriin, jotka poukkoilivat suvun ja ympäristön vaatimusten sekä oletettujen odotusten viidakossa löytämättä omaa itseään ja omien arvostusten kautta syntyvää polkua, kertoo Leena Ståhlberg, joka hyppäsi kolme vuotta sitten koulumaailmasta itsenäiseksi yrittäjäksi.

- Olin itse tietyllä tavalla helppo tapaus. Läksin suoraan lukiosta opiskelemaan ja palasin kolmen vuoden opintojen jälkeen samaan lukioon opinto- ohjaajaksi ja psykologian aineopettajaksi. Siinä toimessa työskentelinkin sitten lopulta 17 vuotta, sanoo Ståhlberg.

Lähemmäs ihmistä

Ståhlberg huomasi miettivänsä kaiken aikaa työelämässään sitä, miten hän voisi päästä lähemmäs pienryhmäohjausta ja henkilökohtaista ohjaustyötä. Ratkaisu löytyy pysähtymällä. Hän jäi syksyllä 2013 virkavapaalle ja muutaman viikon levon jälkeen ajatus tuli kuin salama kirkkaalta taivalta.

- Tiesin, että minun pitää perustaa yritys ja tehdä sitä, mitä osaan ja mistä nautin. Listasin paperille kaikki asiat, jotka minua työelämässä sytyttävät eniten ja päätin keskittyä niihin. SUUNTA-palvelut käynnisti toimintansa vuoden 2014 elokuussa.

Nyt Ståhlbergin asiakkaina on monen ikäisiä ihmisiä, jotka ovat elämässään muutoksen äärellä. On työllistämishankkeen kautta tulevia työttömiä työnhakijoita, vastikään irtisanottuja uuden uran etsijöitä tai työelämässä olevia henkilöitä, jotka pohtivat elämänsä valintoja. Suuri osa asiakkaista on nuoria välivuotta viettäviä tai lukiolaisia, jotka kaipaavat ohjausta opintovalintoihinsa.

- En ole koskaan aiemmin päässyt näin lähelle ihmisiä, jotka on olleet ohjauksen tarpeessa. Palkinnon minulle itselleni antaa se, miten näen ohjauksen vaikuttavan. Asiakkainani on ollut työttömiä, jotka ovat eläneet vuosia sosiaalituella ja päässeet lopulta työelämään kiinni tai nuoria, jotka ovat löytäneet elämälleen uuden suunnan omien arvojensa kartoituksella.

Yksinkertainen resepti

Ståhlbergin resepti omannäköisen elämän kasaamiseksi on yksinkertainen: on kuunneltava itseään ja tunnistettava omat arvonsa sekä motiivinsa.

- Asiat ovat yksinkertaisia, mutta ne vaativat työtä ja pysähtymistä.

Vuoden 2015 kesällä Ståhlberg käynnisti kokemustensa myötä kirjaprojektin, johon hän pyysi mukaan tamperelaisen kollegansa Marjaana Herlevin. Niinikään omassa yrityksessään ohjausta tarjoavasta Herlevistä tuli sittemmin myös Sthålbergin yhtiökumppani uudessa OPO-Coaching –osakeyhtiössä, joka kouluttaa vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutyötä tekeviä muun muassa asiakaskohtaamiseen liittyvissä asioissa sekä tuottaa menetelmiä ja välineitä ohjauksen kentälle.

Ståhlbergin ja Herlevin vastikään, tammikuussa 2017 ilmestynyt, kirja, ”Omannäköinen elämä. Näin Teet hyviä valintoja.” sopii tekijöidensä mukaan kaikille, joka ovat risteystilanteessa pohtimassa uutta uraa ja suuntaa. Tehtävien ja tekstien avulla kirja auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia ja asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Mukana on myös inspiroivia tarinoita siitä, miten ihmiset ovat rakentaneet omannäköistään elämää.

- Toiveenamme on rohkaista ihmisiä löytämään omannäköisiään vastauksia.
- Kirja on saanut hyvän vastaanoton ja toivoaksemme se toimii sekä henkilökohtaisena oppaana että ammattilaisten ohjaustilanteessa tarvittavana työkaluna.

Askel kerrallaan

Mistä sitten kannattaisi lähteä liikkeelle kohti omannäköistä elämää? Ståhlbergin mukaan ensimmäinen askel on pysähtyminen ja nykytilanteen tarkastelu.

- Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, missä on. Kun miettii, mikä tässä nykyisessä hetkessä eniten itseä inspiroi, saa hyvän pohjan pohdiskelulle.
- Kun on pysähtynyt pohtimaan, on helpompi hahmottaa oma arvomaailma ja motiivit.

Jokainen meistä voi ja saa Ståhlbergin mukaan toimia omien arvojensa mukaisesti.

- Kun elää arvojensa mukaisesti, voi elää omannäköistään elämää, ja kunnioittaa myös sitä toisten omannäköistä elämää, joka voi olla hyvin erilaista.

Teksti ja kuva: Tarja Anunti