Ainutlaatuinen annos energiaa ja arvaamattomuutta

Kuopiolaisyhtye Tocornalin taipale käynnistyi hääkeikalla muita artisteja mukaillen. Tuosta päivästä eteenpäin bändi on halunnut kuulostaa vain itseltään.

Jos olet nähnyt Tocornalin, tuon Alkon viinivalikoimien seasta nimensä napanneen bändin jossakin esiintymässä, muistat kenties energian ja neljä sydämensä kyllyydestä omaa instrumenttiaan takovaa muusikkoa. Tunnelma keikkapaikalla käy hyvin yhteen bändin Facebook-sivujen kuvauksen kanssa: soitto on räjähtävää, epävakaata ja arvaamatonta.

Vokalisti Lotta Ruutiainen vastaa puhelimeen Jyväskylästä. Tarkemmin kerrottuna paikka on Electric Fox Studios, jossa on juuri aloitettu Tocornalin esikoisalbumin äänitykset. Näin alkuvaiheissa ainoat asiat, jotka voi varmaksi sanoa, ovat omakustanteiset yhdeksän rockbiisiä introineen sekä se, että koko projekti pyritään purkittamaan kevään aikana.

Meidän äänittäjä muuttaa pois kaupungista alkukesästä, joten jo ihan senkin takia pidetään pientä kiirettä, nauraa Ruutiainen todeten kuitenkin sen, että bändi on muutenkin taipuvainen nohevaan työskentelyyn.  Enemmän työtä, vähemmän lorvintaa!

Tocornal sai alkunsa pari vuotta sitten, kun kitaristi Samuli Paasineva ja rumpali Marianne Heikkinen päättivät perustaa uuden bändin aikaisempien musiikillisten kokeilujensa jälkeen. Ruutiainen pyydettiin mukaan jo perhesidoksiin vedoten - kitaristi, joka sattuu olemaan myös laulajattaren serkku, tiesi jo alun alkaen hänen hallitsevan oman tonttinsa. Basistit ovat sen sijaan vielä viime kevääseen saakka vaihtuneet Ruutiaisen mukaan “kuin sukat”, kunnes Lassi Peltonen hyppäsi ja jäi kyytiin.

Hääkeikalta oman tyylin hallitsijoiksi

Yhtyeen ensiesiintyminen meni kahden setin hääkeikalla perinteikkäästi Bon Jovia, Haloo Helsinkiä ja Bruno Marsia mukaillen. Tilanne oli omintakeisuuteen pyrkivälle yhtyeelle kertaluontoinen, sillä cover-kappaleet saivat varsin nopeasti väistyä oman setin tieltä. Musen, Lana Del Reyn ja Yngwie Malmsteenin välimaastosta poimitut vaikutteet kuuluvat omastakin tuotannosta, mutta vain hieman.

- Meistä on sanottu monesti, että ei ole mitään bändiä, johon meitä voisi verrata. Siellä kuuluu metalli, rock ja jazz, se on mielenkiintoista ja erilaista. Me tehdään musiikkia, jota me itse haluamme kuunnella, Ruutiainen kuvailee.

Lyhyestä elinkaarestaan huolimatta Tocornal on kerennyt keikkailemaan tehokkaasti ympäri Suomen, ja jopa Venäjän puolella, jonne olisi tarkoitus suunnata jälleen kuun loppupuolella. Ruutiaisen mukaan keikkailu on ollut jäsenille tärkeää hauskanpidon lisäksi myös kehittymisen takia - parissa vuodessa ehtii keräämään aimo annoksen kokemuksia ja ammattitaitoa. Ehkä myös hieman aikuistuakin.

Keikkailu hiouttaa bändin yhteen, soitosta tulee parempaa. Meistä on tullut ammattitaitoisempia ja itsevarmempia esiintyjiä ja muusikoita, olemme hyvällä tavalla rauhoittuneet. Me olemme jo luonteeltamme esiintyjiä ja siitä me tykätään eniten. Lavalla meillä on hyvä olla.

Tocornal esiintyy Kuopion Kulttuuriareena 44:ssä perjantaina 16. maaliskuuta. Illan toinen esiintyjä on My Fair King. Soitto alkaa 18:30. Tapahtuma on ikärajaton ja ilmainen.

Teksti: Maija Kietäväinen