​Elina Salomäki luotsaa Puijo Wolleytä kohti Naisten liigaa

Elina Salomäki palasi Puijo Wolleyn valmentajaksi, pelattuaan seurassa kaudella 2016. -Täällä oli hyvä olla. Kuopio on lentopallokaupunki. Toive ja haave liigaan pääsystä jäi kytemään.

Salomäki on toiminut maajoukkueen kapteenina. Pelaajaurallaan hän poimi mitaleita Suomesta, Saksasta, USAsta ja Australiasta. Saksan Bundesliigan pronssin lentopalloilija mainitsee yhtenä hienoimmista saavutuksista. Valmentajana Salomäki kouluttautuu aktiivisesti ja kansainvälisesti lajiin.

-Valmentajana tärkeintä on olla itselleen rehellinen. Oleellista on reiluus, kaikkien tasavertainen kohtelu ja arvostus. Tämä ei suinkaan toteutunut kaikissa joukkueissa, joissa pelasin. Eriarvoistaminen syö joukkuetta ja pelaajien itseluottamusta. On omattava selkeä näkemys ja kyettävä viestimään odotukset ottelijoille.

Salomäelle antoisinta on nähdä pelaajan etenevän, myötäelää yksilöiden onnistumisia.

-On saatava joukkue työskentelemään yhteen, eikä vain itsensä eteen. Joka vuosi, uusien pelaajien tullessa sama haaste on kohdattava uudelleen. Ajattelin aiemmin olevani vain juniorivalmentaja, sillä halusin ennen kaikkea nähdä kehityskaaren.

-Ei ole yksinkertainen tehtävä laittaa 12 tyttöä yhteen ja toimimaan joukkueena. Erityisesti suomalaiset tytöt ovat todella itsekriittisiä - piirre, johon en ole törmännyt muualla maailmassa. Itselleen tulisi sanoa myös positiivisia asioita.

-Meillä on hieno, paljon vastoinkäymisiä kokenut joukkue. Vaikka pelaajat eivät ole toipuneet toivotulla tavalla leikkauksista, ihailen sitä, miten he ovat käsitelleet vaikeuksia. Naisten edustusjoukkuetta pyöritetään pienellä työryhmällä, jolloin työmäärä lankeaa muutamien harteille. Silti ollaan pärjätty hyvin.

Elina Salomäki opiskelee valmentajan työnsä ohella psykiatriseksi sairaanhoitajaksi, suorittaa työharjoitteluaan Niuvanniemessä ja aloittelee opinnäytetyötään.

Puijo Wolley pelaa nyt ykkössarjan kärkikamppailuja. Mikäli joukkue sijoittuu ylemmän jatkosarjan kärkikaksikkoon, se etenee finaalipeleihin ja sieltä voittajana edelleen liigakarsintoihin.

Teksti ja kuva Heli Barck