Ismo Apell kävi pitkän väännön naaratessaan hotellilaivaansa Kuopioon

Kuopio

Joskus – tai oikeastaan ei koskaan – ei kannata antaa periksi. Sillä joskus ja lopulta oikeus sittenkin voittaa. Näyttelijä Ismo Apell kävi pitkän väännön taistellessaan hotellilaivalleen paikan Kuopioon. Wuoksi-alus odotti kolme vuotta maailmalla ennen rantautumistaan Kallavedelle. Byrokratia iski päälle ja vaati taitelijalta kärsivällisyyttä. -No nyt voi sanoa, että kannatti käydä sekin sota, summaa Apell aurinkoisena päivänä satamassa. Mies on yhtä hymyä, eikä syyttä.  Alus tulkittiin pitkällä matkallaan Hangossa, Helsingissä ja Iisalmessa Trafin kansainvälisten ohjeistuksien mukaan alukseksi. Kuopiossa alus tulkittiin uudeksi hotellirakennukseksi. Se käynnisti valitusten ja (rakennus)byrokratian kierteen. Naapuruston kiinteistöyhtiön tekemät valitukset hidastivat prosessia entisestään. Nyt laiva on vuoden 2015 rakennusmääräysten mukaisesti määritelty nimekkeellä uusi hotelli. - Nyt yrittäjä on päässyt yrittämään. Toivottavasti kukaan ei joudu vastaavanlaiseen oravanpyörään. Olisiko tässä maassa byrokratiatalkoiden aika? Wuoksi sai rantaumislupansa Kallaveden rantamaille vihdoin ja viimein lokakuun lopussa 2017.

Mittava remontti

Asioiden pitkittyessä laivaan tehtiin mittava sisustusremontti. Kuopion Matkustajasatamaan Koljonniemenkadulle ankkuroitu Wuoksi pystyy majoittamaan 50 henkeä 22 huoneeseen. Ruokailutilat kattavat kattauksen 35 hengelle ja kesällä 2017 katettu terassi kasvattaa yksityistilaisuuksien asiakaspaikkojen määrän lähes 80 paikkaan. Anniskeluoikeuksia Wuoksella ei ole, eikä niitä tulla myöskään hankkimaan. - Pidetään ilmapiiri rauhallisena ja leppoisana, tiivistää Apell. Hotellilaivassa voidaan järjestää kokouksia ja juhlia. Apell tuli tunnetuksi tv-sarjasta Puhtaat valkeat lakanat. Hänet on nähty myös muun muassa Tahdon asia ja Karjalan kunnailla -tv-produktioista.

Kiireinen mies

Apell on kaikilla mittapuilla kiireinen mies. Yrittäjä, ohjaaja, näyttelijä, perheenisä, kuuden lapsen ja yhden lapsenlapsen isoisä. Et cetera. Kaikkea mahdollista. Ja ainakin taiteilija kiireestä kantapäähän. Tulevan kesän produktioita ovat muun muassa Kuopiossa Rauhalahden kesäteatterin Spede-musiikkikomedia (5.7.-5.8) ja Iisalmen Koljonvirta-teatterin Täällä pohjantähden alla (14.6.-22.7.). Ja hotellilaiva Wuoksi, tietty. Ja Tuotantotalli Turpatalli, tietty. Kiuruvedeltä maailmalle ponkaissut mies kun kuuluu yrityksen perustajajäseniin. Maaliskuussa 50 vuoden ikään ehtineellä Ismo Otto Ensio Apellilla pitää siis kiirettä. - No lapsethan operoivat laivan pyörittämisen suhteen jo aika paljon. Olen tällainen taustatoimija. Ja teatterin suhteen teen yhteistyötä tasokkaitten toimijoitten kanssa. Vieläkö veri vetää tv-produktioihin ja elokuviin? - Eihän sitä koskaan pidä sanoa ei koskaan. Jos sopivaa juttua tulee tarjolle, niin mikä ettei.