Lumilautailijan elämää

Lumilautailija Antti Autti kiroilee antaumuksella autiolla lumisella vuorella. Hän on kiivennyt mäeksi olettamalleen kalliojyrkänteelle ja huomaa laskun liian vaaralliseksi. Autti on jättänyt kilpailun, ja siirtynyt tekemään lumilautailuelokuvia. Hän etsii filmiryhmän kanssa mahdollisimman eksoottisen kolkan ja laskee alas koskemattomalla lumella.

-Lumilautailuun jää koukkuun, Mikko Rehnberg kertoo.

-Se on niin laaja alue, jota voi tehä monella tapaa. Monet tykkää ihan pelkästään kurvailla. Tai laskee puuterilunta, niin kuin Antti Autti tekee. Vapaalaskua vuorilla, siellä missä ei oo rinteitä. Samaa haluaisin tehdä vielä joskus.

Toinen ääripää on kuvata kaduilla.

-Tykkään laskea käsikaiteita. Nytkin on tekeillä elokuva. Osa oli kuvaamassa Iisalmessa, ja tulevat tänään takas Kuopioon. 292crew-kuvausryhmässä on mukana Anton Kiiski, Iisalmesta Riko ja Rene Rinnekangas. Helsingistä pari äijää. Meillä ei vielä tule sponsoreilta tuloja. Omalla budjetilla tehdään.

Kaduilla lautailu herättää tunteita.

-On niitä, jotka aattelee, että siellä ollaan vaan hajottamassa paikkoja. Monet kuitenkin tekee kadulla lautailua ja kuvausta työkseen, elää sillä. Esimerkiksi Eero Ettala.

292crew on tehnyt kuusi elokuvaa. Talvella kuvattu materiaali pyörii syksyn tullen lumilautamedioissa. Näkyvyys houkuttelee sponsoreita. Kuopioonkin tullaan kuvaamaan lautailua ulkomailta saakka. Viimeksi kuvaajia saapui Kanadasta, lehden painoon menopäivänä hollantilaiset lähtevät kaupungista.

- Täällä on paljon lunta ja Kuopio on aika mäkinen alue, paljon käsikaiteita. Ne houkuttelee. Helsingin lumi ei riitä. Porukka siirtyy yhä pohjoisemmaksi, Rehnberg kertoo.

Lautailija ei ole miettinyt muita ammatteja ja haluaa laskea niin pitkään, kuin mahdollista.

- Viime kaudella siirryin A-maajoukkueeseen. On se niin erilaista, paljon kovempi taso. Isommat hyppyrit ja temput vaativampia. Tuli kaaduttua aika paljon.

- Kisapaikalla lumilautailijoilla on hyvä meininki, lähes kaikki tuntee toisensa. Koitan aina ajatella, et se on ihan tavallinen lasku. En kasaa paineita miettimällä kisatilannetta.

Urheilijan polvi leikattiin kaksi vuotta sitten.

-Siinä meni jonki aikaa, et sen sai kuntoon. Kesällä kävin taas fyssarilla. Nyt se on parempi. Alkukaudesta oltiin Itävallassa leirillä - siellä vähän nilkka väänty. Tekevälle sattuu.

Lumilautailu menee kaiken edelle. Mikko Rehnberg kävi Vuokatissa urheilulukiota neljä vuotta ja valmistui keväällä maan ainoalta lumilautalinjalta. Laskemassa urheilija käy talven aikana lähes päivittäin, joko kadulla tai rinteessä. Pitää peruskuntoa yllä kuntosaliharjoittelulla kerran pari viikossa, ”ettei mene paikat rikki niin helposti”. Harjoitteluun kuuluu palautuminen välipäivineen. Kesällä lihaskuntoharjoittelua kertyy enemmän. Fysioterapeutti auttaa huoltamaan lihas-tasapainoa ja polvien linjauksia.

Taituri toivottaa lautailusta kiinnostuneet mukaan rinteeseen. Lumilautailijat ovat yhteisö, jossa osaamisesta ei tarvitse ottaa paineita.

-Kaiken tasoiset laskevat toistensa kanssa ja siinä kehittyy jokainen paremmin.

Lainelautailun Rehnberg kokee täysin uutena haasteena.

-Se varmaan luontuis sulta?, kysyn.

-Niin mekin luultiin, Mikko naurahtaa.

- Viime vuonna oltiin Jenkeissä kisareissulla. Kokeiltiin surffausta. Ei siitä mitään tullu. Vesi on voimakas elementti. Itselle tuli ihan yllätyksenä, kun siinä ekan kerran aaltoon joutu. Että mitä tässä nyt käy.

Kokemus jäi kalvamaan.

- Haluaa mennä ja pysyä senkin laudan päällä.

Myöhemmin Mikko soittaa Iisalmessa kuvanneen lautailijaryhmän käänteistä.

-Se porukka oli laskenu päin kameraa. Niillä oli hajonnu kalansilmäobjektiivi. Ovat nyt matkalla takas Helsinkiin. Mutta kyllä ne tulee tänne vielä talven aikana.

Lumilautailusta kiinnostuneille Yle Areenassa dokumentti Arctic lights - Antti Autin tarina.

Teksti ja kuvat: Heli Barck