Miko Jaakkola ja Anna Kuusamo - Ronja Ryövärintytär

Veljeyden myötä ymmärrys syventyy

Ohjaaja Miko Jaakkola on innoissaan.

-Fantasiamaailma projisoidaan viidellä videotykillä suoraan valkoiseen lavastukseen. Maisemia on kuvattu Suomenlinnasta Loviisaan, epätyypillisempää metsää Sloveniassa. Lapsiyleisön parhaita kommentteja oli: ”Olipa hyvä leffa.”

Yksinäinen ihminen

Näytelmää ei ole sijoitettu mihinkään aikaan.

Ronjan tarinassa kaksi rosvosukua riitaantuvat. Borkan joukkoja ohjaaja kuvaa suvaitsevaisiksi metsäläisiksi. Matias ryöväreineen ajaisi mieluusti maattomat mailtaan.

Alussa Ronja on omiensa puolella, mutta ystävystyttyään vihollissuvun vesan kanssa, kääntyy isäänsä vastaan.

-Ronja on yksinäinen ihminen, joka kaipaa Birkistä veljeä. Tyttö pelastaa pojan hengen ja auttaa tätä tuomalla ruokaa, kun siitä on pulaa. Auttaminen syventää ystävyyttä.

Lopulta isä joutuu hyväksymään Ronjan valinnan.

– Syntyy veljeys. Veljeyden myötä myös ymmärrys syventyy. Sukujen riita unohtuu. Viholliset kohtaavat toisensa ihmisinä, ymmärtävät tarvitsevansa toisiaan.

Suoraan tunteisiin

Anna Kuusamon mielessä Ronjan tarina sekoittui muun Astrid Lindgrenin satumaailman kanssa. Ronjassa Kuusamoa viehättävät ”vilpittömät ja isot suhteet vastanäyttelijöihin”.

-Mennään suoraan tunnetiloihin. Ronjan rooli on liikkeellinen ja leikillinen. Kapinaan pystyn samaistumaan. Myös suhde luontoon ja eläimet ovat tärkeitä.

-Eino Heiskasen kanssa tunnettiin toisemme pitkältä ajalta. Lapsen esittäminen on molemmille helppoa ja kehollinen puoli toimi tosi hyvin yhteen.  Näyttelijöillä oli paljon vapautta. Sai kokeilla ja testata, mikä toimii ja mikä ei.

Miko Jaakkola valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2000 ohjaajantyön laitokselta. Jaakkola on mm. työskennellyt Kajaanin teatterin johtajana seitsemän vuoden ajan ja tehnyt 50 ohjausta eri puolille Suomea. Syksyllä 2017 Jaakkola aloitti työskentelyn Kotkan kaupunginteatterin johtajana.

Anna Kuusamo valmistui Tampereen yliopiston näyttelijätyön linjalta 2014 ja muutti Kuopioon viime vuonna.

Kirjoittaja leikki aikanaan Ronja Ryövärintytärtä vantaalaisessa lähiömetsässä.

Teksti ja kuva Heli Barck