Savon tarina yhä kirjoittamatta

Suomirock-yhtye täyttää ensi vuoden puolella 30 vuotta. Kulttisuosiota nauttiva orkesteri juhlii pitkää taivaltaan tekemällä lisää suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

Kuopiolainen suomirock-yhtye Savo juhlii ensi vuoden puolella 30-vuotista taivaltaan. 90-luvulta 2000-luvulle aktiivisesti toiminut yhtye esiintyy yhä edelleen aina tilaisuuden tullen, vaikka jokaisella jäsenistä onkin toisaalla käynnissä omat ulkopuoliset musisointikuvionsa. Savon vokalisti ja perustajajäsen, Timo Eskelinen kertoo, että yhtyettä ajaa eteenpäin yksinkertaisesti yhdessä soittamisen ilo.

- Olen itse asunut 20 vuotta Tampereen seudulla, nykyisin Nokialla, mikä on iso syy siihen, ettei me voida tehdä tätä enää niin säännöllisesti. Täällä coveryhtyeeni Kuudes Painos laittaa kansan tanssimaan vaikkapa Bon Jovin tahtiin samalla, kun taiteellinen ambitio menee yhä Savolle. Ne tukevat toisiaan, koska samalla innolla niitä edelleen tehdään.

Savon jäsenistön keskinäisen kemian lisäksi Eskelinen antaa yhtyeen pitkästä urasta kiitosta etenkin lavan toiselle puolen, yleisölle, jonka myötä yhtye on saanut kokea aivan omalaatuistaan uskollisuutta.

- Sieltä seasta löytyy tyyppejä, jotka kiskovat meitä keikoille, ja joista osasta on tullut ystäviäkin.

Suosio muovautui Henkassa

Savon ensihetket vievät Kuopion klassisen lukion penkkareihin vuonna 1989. Ennen varsinaisia soittotaitoja kaverukset keksivät yhtyeelle nimen ja logon, ja loman alkaessa mentiinkin jo treenikämpälle tekemään omaa musiikkia.

Yhtyeen kulttisuosio muovattiin 90-luvulla Kuopion Henry’s Pubissa, jossa Savo oli ensimmäisiä paikallisia esiintyjiä. Muutaman kuukauden välein soitetut, paljon yleisöä vetäneet keikat avasivat ovia etenkin yhtyeelle itselleen, kuten myös lukuisille muille artisteille.

- Henkka oli jo tuolloin kaupungin kovin rockpaikka. Tuntui käsittämättömältä soittaa täydelle salille, Eskelinen muistelee.

Savon kokoonpano on kaukana alkuperäisestä, sillä vain Eskelinen on ollut mukana ensihetkistä lähtien. Vaikka suurin osa kappaleista ja sanoituksista on nimenomaan hänen käsialaansa, kertoo hän Savon olevan vahvasti bändi. Valioluokan muusikot, rumpali Rieti Jauhiainen, kosketinsoittaja Ossi Jauhiainen, basisti Erkka Isotalo sekä kitaristi Tatu Kemppainen, ovat kaikki löytyneet monien vaiheiden kautta yllättävän läheltä.

- Kitaristivaihdosten lomassa tuli aikoinaan mietittyä, kuka olisi heistä se kaikkein paras. Soitin Tatulle, joka pienen harkinnan jälkeen lähti mukaan. Tunnen yhä suurta ylpeyttä, että kaupungin paras kitaristi soittaa juuri meidän bändissä.

Tulevaisuus on vielä auki

Savo on Eskelisen sanojen mukaan suomalaisen rockmaailman lupaavin tulokas, joka ei koskaan mennyt hyvin pitkälle, mutta saavutti omanlaisensa kulttimaineen. Laulaja katsoo takana siintävää pitkää historiaa ennen kaikkea hyvillä mielin, ja odottaa yhä innolla, mitä tulevaisuudella on tarjottavana. Savon tietä ei saateta päätökseen - suunnitelmat ja ideat pyörivät sekä mahdollisen 20 vuotta täyttävän Kivisydän-albumin että etenkin ensi vuoden 30-vuotisjuhlallisuuksien ympärillä. Toisaalta aivan uusi julkaisukaan ei ole täysin poissuljettu.

- Katson menneeseen hyvillä mielin, ja toisaalta tulevaisuus on vielä avoin. Ei meidän musiikki ole turhaan ollut joillekin niinkin tärkeässä asemassa, kuin mitä se on. Julkaisemattomia biisejä on valmiina pari levyllistä ja lisää tulee hiljalleen. Tälläkin hetkellä on uusi hitti työn alla.

Teksti: Maija Kietäväinen
Kuva: Marc Sabat