​Suomi Tour Vuokatissa

Kun lumilautailun maajoukkue kisasi Etelä-Korean talviolympialaisissa, nuoremmat kilpailivat Vuokatissa. Open-sarjan yli 18-vuotiaat osallistujat parveilivat pienenä ryhmänä tuulisuojan alla hyvässä hengessä.

-Muista kattoo kameraan!, laskemisvuorossa olevalle huikattiin.

-Lumilautailevat nuoret ovat aktiivista porukkaa. Laji kiehtoo ja kiinnostaa. Tällaiset kisat ovat hyvä tapa tuoda esiin opittua. Lautailijoilla on paljon kavereita ympäri Suomea ja yhteisöllisyys suuressa arvossa, kertoo nuorten maajoukkueen, sekä Urheiluakatemian valmentaja Simo Suopanki. Mies on juuri juontanut kipakassa pakkasessa kisat aamusta pitkälle iltapäivään, palkintojen jakoon saakka. Papereita on jo kömpelöä selata kohmeisilla käsillä. Siirrymme sisätiloihin, jossa katse osuu tyhjässä huoneessa makaavaan sairaalasänkyyn. Sen kylkeen on ripustettu tippapullo.

-Ensiapuvalmius rinteessä on hyvä, Suopanki toteaa. Turvallisuusvastaava oli seuraamassa kisaa kaiken varalta.

-Kisassa temppujen vaikeudella on suuri merkitys, mutta sitäkin enemmän merkitsee tyyli. Jos vaikean tempun tekee rimaa hipoen, laskijalle se ei riitä.

Suopanki on valmentanut Vuokatin urheilulukion lumilautalinjalla kymmenen vuotta. Valmentaja ponnisti uralle samasta Kouvola Snowboarders-seurasta kuin Roope Tonteri ja voi pian viettää seuran 20-vuotis juhlia. Työssä hienointa on kasvun ja onnistumisten seuraaminen.

-Eihän sellasta iloa ja riemua nää missään muualla. Kyyneleitäkin vuodatetaan. Pintaan nousevia tunteita saa ollakin.

Suomessa lumilautailu on paljolti keskittynyt Vuokattiin, jossa toimii myös valmennuksen keskus.

-Täällä lautailija pystyy kehittymään niin pitkälle, kuin rahkeet riittävät, Suopanki sanoo.

Vapaus kiehtoo

Vielä viime kaudella A-maajoukkueessa kilpaillut Merika Enne kertoo lumilautailun tason nousseen ”globaalisti ihan älyttömästi kolmen neljän vuoden sisään. Vuokatissa tyttöjen taso on pompannut.”

Enne työskentelee kesäisin, voidakseen omistaa talvet lautailulle. Hän kuvaa videoita Kaira Productions -ryhmänsä ja muiden kuvaamisesta kiinnostuneiden kanssa.

– Saan tehdä töitä lajin parissa monipuolisesti.

-Naisten lumilautaelokuville on ollut vähemmän kysyntää kuin miesten, sillä esimerkkejä pelkästään kuvaamisen kautta uraa luoneista naisista on vain muutama Pohjois-Amerikassa. Yleensä nimeä on tehty ensin kilpailemalla. Alalla on tapahtunut paljon kehitystä. Naisten lumilautakuvaamisen kenttä on monipuolistumassa ja laajenee.

Enne kertoo nähneensä lajia ensi kertaa Tampereen Mustassa vuoressa.

-Meiningin rentous ja vapaus kiehtoi. Se, ettei ollu oo mitään sääntöjä.

Kilpailu-urasta Merika luopui.

-Jatkuva reissuaminen ja uusiin parkkeihin tutustuminen vei aikaa omalta laskulta. Aloin katsoa omaa laskemistani tuomareiden silmissä. Halusin palata siihen, että lasken itselleni.

Lumilautailu on Merikalle suurin intohimo, jota on tärkeää toteuttaa omalla tavallaan, luovasti.

Enne lähettää terveisensä myös Kuopioon:

-Kasurilassa on hyvä meininki, sieltä on ponnistanu paljon junnuja.

Yli 18-vuotiaiden sarjan voittivat kuusamolainen Emmi Parkkisenniemi ja joensuulainen Antti Valjus.

Kuvassa Sami Kallo.

Teksti ja kuva Heli Barck