Tanssin avulla kiusaamista vastaan

Koulukiusaamiseen liittyviin tilanteisiin ja tarinoihin paneudutaan muun muassa breikkauksen ja räppilyriikoiden voimin Kuopiossa vierailevassa tanssiesityksessä.

Break The Fight - I was here! -tanssiesitys käsittelee valtaan ja vallankäyttöön liittyviä teemoja, sekä kertoo uskalluksesta olla oma itsensä ja hyväksyä muut. Yli 10-vuotiaille suunnattua esitystä tähdittävät kolme tanssin kärkinimeä, Arttu “Svengi” HalmetojaEmre “GusT” Sevim ja Taija “T-Flow” Hinkkanen sekä räppäri Mercedes Bentso. Esityksen takana on Break The Fight! Breikkaa koulukiusaamista vastaan -hanke, joka pyrkii paneutumaan koulukiusaamiseen jo ennen sen alkamista. Hankkeen kehittäjä sekä esityksen koreografi ja ohjaaja Arja Tiili kertoo suunnittelutyön alkaneen menestyksekkäästi jo vuonna 2010, jolloin ensimmäiset työpajat järjestettiin Helsingissä Oma juttu - väkivallaton koulu -hankkeen nimissä.

- Vuonna 2014 homma polkaistiin käyntiin uuden nimin voimin, jonka myötä myös hiphopin elementit tulevat esille paremmin.

Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa hankkeessa vieraillaan tanssiesityksen ja oppilaille järjestettyjen työpajojen tiimoilta yläluokilla pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kiertueen neljännessä kohdekaupungissa Kuopiossa nähdään ennen kaikille suunnattua iltanäytöstä kaksi koululaisten päivänäytöstä, jonka jälkeen järjestetään kaikille avoin ja maksuton keskustelutilaisuus. Nuorilla on tällöin mahdollisuus esittää kaupungin päättäjlle ja suoraan koululleen konkreettisia ehdotuksia koulukiusaamista vastaan. Tilaisuudessa julkaistaan myös esityksessä kuultavan kappaleen musiikkivideo, jonka lyriikat pohjautuvat räppäri Mercedes Bentson koko kouluajan kestäneeseen rooliin koulukiusattuna.

- Esityksen tarkoitus on herättää yleisössä kysymyksiä. Joillekin tarina on avautunut ahdistavana ja synkkänä, mutta ei näin synkkää aihetta voi käsitellä kauhean kevyesti. Opettajan kanssa voisi käydä esityksen tuomia ajatuksia läpi, ja että miksi se tuntui ahdistavalta, Tiili kertoo.

Avoimuus ja keskustelu tärkeimmät tekijät

Kiusaamistilanteiden ollessa monimuotoisia ja yksilöihin kohdistuvia, toisistaan poikkeavia tilanteita, ei kiusaamisen lopettamiseen ole vain yhtä toimivaa ratkaisua. Tiili pohtii, että sekä avoimeen keskusteluun kuin alaluokilla alkavaan älykkääseen tunnekasvatukseen olisi tärkeää panostaa.

- Joillakin meistä on suurempi palo valtaan ja sen käyttämiseen. Tunteiden havainnointi, niiden hyväksyminen ja itseanalyysi itsetuntemuksen lisäämistä varten voisi ehkäistä ja auttaa konfliktitilanteita. Pitäisi myös uskaltaa mennä väliin ja sanoa, jos jokin on väärin, ja saada nollatoleranssi kiusaamista kohtaan niin oppilaiden kuin myös koulun henkilökunnalle.

Break The Fight - I was here! -esitys Kuopion Sotkulla 26. tammikuuta klo 19.

Teksti: Maija Kietäväinen
Kuva: Laura Oja