Vappu, juhannus ja sitten vasta joulu

Kansakuntamme kalenterivuoden juhlapyhien jakaantuminen sinne kalenteriin on vähintäänkin mielenkiintoinen.

Ensin tulee joulu ja uusivuosi. Sitten pääsiäinen, vappu ja juhannus.  Kaikki puolen vuoden sisään. Ja sitten odotetaan taas puoli vuotta joulua. Tietysti on ihmisiä, jotka eivät odota yhtäkään noista juhlapyhistä. Yksinäisiä ja pyhyyden ja pyhien ulkopuolelle vain joutuneita tai karanneita kansalaisia. Omasta syystään tai syyttömyyttään.  Osa on tehnyt oman valintansa, osa joutunut syrjään muuten vain. Yhteiskunnan unohtamana.

Ennen wanhaan pääsiäinen oli yksinäisille ja syrjäytyneille juhlista julmin. Jos et kuullut kirkon kutsua, eikä omaa turvaverkkoa saati ystäviä ollut olemassakaan, niin viiden päivän karsea ja kylmä yksinäisyys iski ihmisen aika matalaksi. Mikään julkinen paikka ei ollut – kirkkoa lukuunottamatta – auki. Ja jos se ei ihmistä kutsunut, niin sitten kutsui se jääkylmä yksinäisyys. Ravintolat, kaupat ja kaikki muukin oli suurin piirtein kiinni. Itse pelasin jalkapalloa. Pääsiäinen oli tulvillaan treenejä ja treenipelejä. Tekemistä riitti. Sen jälkeen vain kotiin katsomaan Dallasia tai Dynastiaa. Juuri muuta ei tv:stä siihen maailmanaikaan teinipojan maailmankatsomuksen mukaan tullutkaan. Urheiluruutu ehkä kaksi kertaa viikossa.

Mutta tuo ylläoleva on vain prologi nykyiselle menolle – ja tälle kirjoitukselle. Nythän ravataan kaikki aistit avoimina paikasta paikkaan jokaisena juhlapyhänä. Enkä sitä ala tuomitsemaan. Pitäähän bisnesvetoisen yhteiskunnan jollain tapaa myös tuottaa euroja sisälleen. Jos kaikki kaupat, kioskit ja ravintolat olisivat nuoruuteni vuosien tavoin kiinni koko juhlapyhien ajan, niin ei kai tämä hyvinvointiyhteiskunta toimisi tämänkään vertaa. Sillä onhan Suomessa moni asia erittäin hyvässä jamassa. Kolikon toisella puolella on toki se, etteivät asiat ole läpinäkyvästi hyvässä jamassa. Kaupungilla pyörii keskeisillä paikoilla päivästä toiseen esimerkiksi nuoria, joilta voisi kysyä, mitä te täällä teette? Missä koti? Missä koulu? Missä tulevaisuus?

Että tällainen vappupurkaus nyt tältä päätoimittajalta. Olen itse viettänyt aikuisikäni vapuista töitten yli 20 maailmalla. Aina, kun on se yksittäinen vappu Suomessa väliin osunut, niin mieleen on tullut, mikä tämän kansakunnan saa oikein näin sekaisin 30.4.-1.5. Päivänä, joka on tuolla muualla Euroopassa kevään ensimmäinen iloinen päivä. Kesän alku. Nauttikaa silti simasta, serpentiineistä, munkeista, tippaleivistä, vappuhuiskista ja vappupalloista. Ja toisistanne. Siitä se hyvä lähtee. Riemukasta walpuria. Kohtuuden nimissä.

Jouni Huttunen Päätoimittaja-tuottaja