Vihan värit - 100 vuotta sisällissodasta

Vihan värit -näyttelyssä Varkaudessa pureudutaan tekijöihin, jotka johtivat vuoden 1918 tapahtumiin. Näyttelyssä käsitellään myös sitä, kuinka sodasta päästiin eteenpäin.
Varkaus oli sisällissodan aikana yksi tärkeimmistä punaisten tukikohdista Savossa. Punaisen valtakauden aikana useat valkoisiksi katsotut henkilöt menettivät henkensä tai vapautensa.
Varkauden hallinnasta taisteltiin muutaman päivän ajan, jonka jälkeen viimeiset punaiset antautuvat massatehtaalla 21.2.1918.
Välittömästi taistelujen jälkeen tai kenttätuomioistuimen päätöksellä teloitettiin noin 220 punaista. Suhteutettuna väkilukuun Varkauden uhrimäärä olikaikista paikkakunnista sodan korkein. (Lähde: Varkauden museot.)

Näyttelylle
selkeä tilaus

Varkauden museoiden tutkija Hilkka Lehtimaa kertoo, että sisällissodan tapahtumia Varkaudessa käsittelevälle näyttelylle oli selkeä tilaus.
- Meiltä kysyttiin jo pari vuotta sitten aiommeko noteerata sen, että sisällissodan tapahtumista tulee sata vuotta täyteen. Ihmiset halusivat, että nämä asiat tuodaan esille.
Sisällissota on Lehtimaan mukaan vielä tänäkin päivänä arka aihe, mutta siitä halutaan puhua.
- Ihmiset ovat kiinnostuneita selvittämään omien sukujensa tarinoita; kummallako puolella oltiin ja mitä tapahtui. Nyt on kulunut jo niin kauan aikaa, että tavallaan näistä asioista on viimeinkin lupa kertoa ja tuoda niitä julki.
Varkauden museot ovat saaneet näyttelystä positiivista palautetta.
- Näyttelyn teema herättää edelleen ristiriitaisia tunteita, mutta olemme palautteen perusteella onnistuneet näyttelyssä tuomaan kummankin puolen näkemyksiä tasapuolisesti esiin.

Viiden eri
henkilön tarina

Näyttely koostuu valokuvista, jotka yhtä lukuun ottamatta ovat Varkauden museon kokoelmista, sekä esineistä, jotka on lainattu Joroisten Maanpuolustusmuseosta. Sisällissotaa käsitellään viiden eri henkilön tarinan kautta.
Näyttelyvieras voi saada pespektiiviä tapahtumiin esimerkiksi korpraalin, työmiehen tai lapsen tarinan kautta.
- Halusimme tuoda esiin erilaisia näkökulmia tapahtumiin. Tarinoita on sekä punaisten että valkoisten puolelta.

Runsaasti
tunnetta

Näyttelyn kuviin on latautunut paljon tunnetta. Esimerkiksi Lehtimaa nostaa kirkossa otetun kuvan.
- Kuvassa on antautumisen 21.2.1918 jälkeen vangittuja punaisia. Punaiset vangitut olivat vangittuina Päiviönsaaressa sijainneessa kirkossa. Kirkko tunnettiin myöhemmin Kuntola- nimellä ja on nykyään jo purettu. Kuvassa koskettaa se ihmisten määrä ja heidän ikiensä vaihtelu, ihan nuorista pojista enemmän maailmaa nähneisiin. Se odotus mitä heille tehdään seuraavaksi.
Vangit odottivat kirkossa kenttäoikeuden kuulusteluita ja tuomioita. Heidän kohtaloitaan voi vain arvailla, jotkut heistäkin epäilemättä päätyivät teloitettavaksi. Osa katsoo suoraan kameraan, osa yrittää mahdollisesti torkkua, osa on luovuttanut ja osa ihmettelee miten tässä näin kävi.

Ihminen
pahimmillaan

Lehtimaa suosittelee näyttelyä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, mihin ihminen pahimmillaan pystyy.
- Sitä samaa, mitä tapahtuu tänäkin päivänä ympäri maailmaa, on tapahtunut myös meille.
Pienille lapsille näyttelyä ei suositella, mutta yläasteikäisille se jo sopii.
- Kahdeksannen luokan opetussuunnitelmaan kuuluu sisällissodan käsitteleminen ja sen ikäisiä täällä on käynytkin näyttelyä katsomassa. Nuorimmat sodassa mukana olleet olivat samanikäisiä.
Näyttely on esillä Varkauden museoissa 20.5.2018 saakka. Museoihin on vapaa pääsy.

Marianne Lindroth